Zo maak ik van boeken lezen een gewoonte!

“Waar haal je de tijd vandaan om zoveel te lezen?” Vragen vrienden mij regelmatig als ik weer eens vertel over een inspirerend boek dat ik heb gelezen.

Het korte antwoord is: door het leuk te maken en er heel bewust tijd voor te maken.

Tijdens mijn laatste reis toen ik weer eens 9 boeken in 3 weken las en heerlijk geïnspireerd naar huis ging, nam ik mij voor dat vaak lezen niet meer tot een zeldzame vakantieactiviteit zou horen. Ik haal zó veel plezier uit lezen dat ik me voorgenomen heb om ook in het dagelijkse leven tijd te maken voor het verslinden van heerlijke boeken.

Inmiddels is dat gelukt. Lezen is nu iets wat vaak gebeurd en het kost me vrij weinig moeite om hier lekker voor te gaan zitten. Hoe? Ik vat het voor je samen in 5 tips.

Lees elke dag 10 bladzijden

Begin en maakt het niet te groot. Je hoeft geen uren te blokken om te lezen. Begin gewoon eens met 10 pagina’s per dag. Je zal zien dat je al snel in het verhaal zit en langer zult lezen dan de 10 voorgenomen bladzijden

Lees een boek dat je echt leuk vindt

Het is nergens voor nodig om meteen een Tolstoj of de biografie van Abraham Lincoln te willen lezen. Begin eens met een laagdrempelig boek over een thema dat jou echt aanspreekt. Als dat toevallig een boek is over de Mocro Maffia of een Young Adult boek, dan is dat helemaal prima. Het gaat er om dat jij een ontspannen tijd hebt en zin krijgt om dat boek te pakken.

Boeken overal

Een tip die voor mij heel goed werkt is er voor zorgen dat ik overal wat te lezen heb. Ik heb altijd een papieren boek op mijn nachtkastje staan. Ik lees ook op mijn e-reader en ik heb altijd wat boeken op mijn telefoon staan. Het is ook onzin dat je pas aan een nieuw boek kunt beginnen als het vorige uit is. Meerdere boeken door elkaar heen lezen is helemaal prima!

Ruil een activiteit in

Kies welke activiteit je wil inruilen voor lezen. Er zit maar een beperkt aantal uren in een dag waarvan een deel verloren gaat aan activiteiten waar we eigenlijk niet zo bijzonder veel plezier uit halen. Scrollen op instagram bijvoorbeeld, of zappen op langs alle kanalen. Kies welke activiteit je wil inruilen voor meer tijd met jouw boek.

Lijstje bijhouden met boeken die getipt worden

Houd een lijst bij met boeken die getipt worden door vrienden of in de media. Zo heb je altijd wat leuks te lezen en hoef je niet eindeloos te speuren naar het volgende goede boek.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt!

4 reacties op “Zo maak ik van boeken lezen een gewoonte!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *