Droombaan: schrijven voor tijdschriften

Er was eens een meisje, een heel jong meisje, dat droomde van een carrière bij een groot modeblad. Ze zou de mooiste kleding dragen en de meest inspirerende stukken schrijven en presenteren. Ze was gek van series als Gossip Girl, The Hills en alle andere series waarin de wereld draaide om mode en magazines. Then life happened…

Het meisje kon goed leren, kreeg de boodschap mee dat het belangrijk was om te studeren zodat ze later een goede baan zou krijgen en langzaam werd de droom om te schrijven, presenteren en met vrouwen onderwerpen bezig te zijn ingeruild voor een carrière in de financiële sector. In de wereld waar alleen ruimte is voor slimmeriken die goed zouden zijn in wiskunde. De wereld van pakken en dikke monturen. Na inmiddels jaren hard studeren en werken in die financiële sector blijken een aantal dingen niet helemaal waar te zijn. 1) Dat alleen slimmeriken werken in de financiële sector en 2) dat je goed moet zijn in wiskunde. Je hebt helemaal geen wiskunde nodig. Je hebt zelfs geen rekenmachine nodig. Het enige wat je nodig hebt is een Excel sheet en ervaring met V-lookup. Of Horizontaal Zoeken zoals dat in de Nederlandse versie van Excel heet. En oké, een beetje politieke handigheid is ook wel mooi mee genomen. Als je het tenminste verder wil schoppen dan het niveau van Analist. En als je denkt dat een Analist hele interessante analyses maakt dan heb je het mis. Een Analist doet niks anders dan rapportjes verversen en versturen, dag in dag uit. Dat je daarvoor per se een WO-diploma nodig hebt wist ik ook niet.

Goed hier zit ik dan, ik ben inmiddels Analist voorbij, verdien een aardig zakcentje bij een grote multinational, maar droom diep vanbinnen nog altijd van een carrière als journalist. Dat zo een baan een heel stuk minder glamoureus is dan in alle series wordt gepretendeerd is mij inmiddels wel duidelijk. Net als het salaris overigens. En toch ben ik bereid om m’n tenen in de vijver van het schrijversbestaan te dippen. Ik hou van schrijven, lezen, eindeloos bladeren in magazines en ik ga er nu gewoon voor. Een geleidelijke switch. Ik blijf gewoon nog mijn financiële baan doen, ik schrijf wat artikelen voor mijn blog en ik zal mijn schrijfvaardigheid verbeteren door het volgen van een cursus. Wie weet wordt dat een side husstle en kan ik voor mooie magazines schrijven over onderwerpen die me aan het hart liggen. Ik ben er van overtuigd dat ik achteraf, zoals Steve Jobs in zijn beroemde speech zei, de losse punten met elkaar kan verbinden.

De eerste stappen zijn al gezet. Mijn blog is er en ik heb mij ingeschreven voor een cursus Schrijfvaardigheden. Ik hou je op de hoogte van mijn avontuur!

3 reacties op “Droombaan: schrijven voor tijdschriften”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *